Monday, December 3, 2012

Rumfest


Når sønnike siger; jeg vil have en rumfest hvad tænker man så? Jeg var relativ blank. Jeg har kun holdt pigefødselsdage og de tidligere fødselsdage vi har holdt for ungerne har ikke været temafester.

Jeg måtte en tur på www.birthdaypartyideas.com for at få ideer og det skal jeg da lige love for jeg fik. Der findes ideer til alle aldre, ambitionsniveauer og pengepunge.

Invitationen
Ordlyden på invitationen lyder:

Kære astronautkadet Mike

Kaptajn Alexander skal på en vigtig fødselsdagsmission i rummet og missionen skal bemandes. Du inviteres hermed til at rejse med på missionen.

Nedtællingen starter kl. 12:30 d. 12. maj 2012.

Affyringen sker fra adressen Klempegårdsvej 78 i Nr. Dalby

Missionen afsluttes kl. 15:30, hvor de pårørende kan nyde en kop kaffe og kage mens de venter på at rumfærgen lander.

Med venlig hilsen
Kaptajn Alexander
s.u. 2. maj 2012 Kontrolrummet

Festen
Da festen skal holdes samtidigt med søsters har jeg inviteret dem en halv time senere end pigerne. Når de ankommer er første aktivitet at dekorere deres egen missionskasket. Jeg har købt nogle hvide kasketter og et NASA logo som skal stryges på sammen med drengenes navne. Dette har to formål, dels kan de selv kende forskel på deres egne kasketter og så vil vi voksne have et navn på alle drengene :) Et eller andet siger mig at vi får mere brug for at kunne drengenes navne end pigernes.Derudover får de et lille badge - en communicator så de kan komme i kontakt med kontrolrummet.

Udover logoet og navnet vil jeg lave et par kartoffeltryk med typiske rumbilleder. Jeg havde nogle tekstil tudser som de får lov til at farvelægge tegningerne med.

Når kasketterne er færdige er det tid til frokost, ca. samtidig med frokosten hos Emmeline.

Menu
Månelandskab - Pizza
Rumgrønt - Grøntsagsstænger
Astronautguf - Frugt
Frossent rumguf - Is (se mere om dette på prinsessefesten indlægget)
Rumsaft - Sprite med blå farve, grønt saftevand

Månevandring
Månevandring er bare et smart ord for skattejagt. Alexander foreslog selv at raketten kunne være trampolinen, så de skal lette fra trampolinen. Jeg har planlagt følgende poster:
Saturns ringe - for at blive en god astronaut skal man være god til at ramme. Ideen er at de skal kaste bolde igennem en hulahop ring og en lidt mindre ring.
Jordanalyse - en del af enhver rummission er hjemtage jordprøver. Rumvæsner har dog pillet ved prøverne, så astronauterne skal finde den rigtige prøve. Syltetøjsglas med forskellige ting. De skal med bind for øjnene finde jordprøven. Glassene indeholder f.eks. kogt spagetti, sten, perler, og jord.
 
Besked til jorden - Astronauterne har fundet rumvæserne og skal sende en besked afsted til jorden. Det sker ved at vi har spændt en fiskesnøre op i haven med et sugerør. Bind en oppustet ballon på sugerøret og giv slip.
Skatten - Rumvæsnerne har efterladt en skat som astronauterne skal finde. Skatten er en lille pakke med selvlysende stjerner.

Efter månevandringen er det tid til kagen - en chokoladekage med fondant og et Toystory kagetryk fra Kagebutikken.dk.

På dette tidspunkt vil forældre begynde at komme, de vil få servereret kaffe/te og resterne af kagen. Drengene får lov til at lege frit i haven indtil de skal hjem.

Prinsessefødselsdag


Da vi først kunne bevæge os videre end bare Rapunzel blev det lidt lettere at planlægge en prinsessefest.

Invitationen
Ordlyden i invitationen lyder:
Kære _____
Prinsesse Emmeline inviterer hermed til royal fødselsdagsfest i kongeriget Nr. Dalby på slottet på Klempegårdsvej 78.
Den royale fødselsdag bliver afholdt d. 12. maj i det herrens år 2012.
De bedes møde op på ovennævnte adresse kl. 12:00 hvor festlighederne vil starte.
Påklædningen må gerne være en prinsesse værdig.
Deres karet kan hente Dem fra kl. 15:30, hvor Deres kusk vil blive budt på kaffe og kage.
Med venlig hilsen
Prinsesse Emmeline


Aktiviteter
Hvad er en prinsesse uden kronjuveler? Det første pigerne skal er lave smykker. Jeg har købt mosgummi, lim, elastik, rhinsten og palietter. Jeg har fundet en skabelon påhttp://www.firstpalette.com/, og gode instrukser til hvordan man kan lave det til en krone. Derudover har jeg købt perler og elastisk smykketråd så de kan lave et armbånd. Piger kan ofte bruge mere tid på at hygge sig med sådan noget og så er de beskæftiget næsten med det samme, så det ikke gør så meget hvis de ikke kommer samtidigt og så er de også beskæftiget når drengene til Alexanders rumfest ankommer lidt senere.

Når de er færdige med kronjuvelerne er det tid til det kongelige festmåltid. Så kan limen tørre mens prinsesserne spiser.

Menu
Prinsesseguf - Pølsehorn
Royale stænger - grøntsagsstænger
Frugtsceptre - Frugtspyd
Snedronningens dessert - Ispinde fra Hjemis. Emmeline var selv med til at vælge og vi blandede selv en æske på deres hjemmeside. I tilgift fik vi to gratis børnebilletter til Legoland og to computerspil så det var en god ide.
Champagne - Sprite med frugtfarve og hyldeblomstsaft med danskvand

Skattejagt
Ingen fødselsdag uden en skattejagt! Ved starten får pigerne udleveret en prinsessebog. Dels er der nogle tegninger som de kan farvelægge og så er der plads til at sætte nogle klistermærker i. Jeg har planlagt følgende poster. 
Under havet - Besøg hos Ariel. Ariel har mistet sine finner, hjælp hende med at sætte dem på igen. Jeg har købt en Ariel vægdekoration, plakat "tyggegummi" (det ligner tyggegummi men bruges til at klistre ting på væggen - er mere skånsomt end klisterbånd) og crepebånd. Så er tanken at pigerne med bind for øjnene skal sætte en finne på Ariels numse. De andre piger skal hjælpe med at dirigere pigen med bind for øjnene. Vægdekorationen har jeg købt hos http://www.mintemafest.dk/  
Æbleskud - Besøg hos Snehvide. Snehvide skal have hjælp til at finde ud af om æblerne er forgiftede. Det er den helt traditionelle skål med vand og et æble i.
Oprydning - Besøg hos Aksepot. Askepots onde stedsøstre har efterladt nogle glas i køkkenet fra deres værelser lige ved siden af Askepots glas med perler. Hjælp Askepot med at finde hendes perler. Ideen er at stille fire syltetøjsglas op med papir rundt om. Hvert glas har jeg puttet et eller andet i - f.eks. kogt spagetti, ærter, sten og et med perler. Pigerne skal uden at kigge finde det rigtige glas.
Skatten - Torneroses skat. Tornerose har glemt hvor hun har stillet sin skattekiste med smykker i. Pigerne får nogle ledetråde og skal så finde skattekisten. I skattekisten ligger der nogle organzaposer med en halskæde og en fingerring - en pose til hver prinsesse. Halskæderne og ringene har jeg også købt hos http://www.mintemafest.dk/ 

Ved hver post skal der være en voksen til at dirigere slaget og når pigerne har gennemført posten, får de et klistermærke - selvfølgelig et prinsesseklistermærke.

Kroningsfest
Når skattejagten er overstået var den oprindelige tanke at de skulle gøre sig klar til kroningsfesten. Jeg ved ikke om vi når det, men det involverer smuksering med hårpynt, glimmer og lipgloss og selvfølgelig skal alle deres smykker på. Når de er klar, bliver der taget et billede af hele gruppen som de alle får et eksemplar med hjem af (hvis jeg får tid til at printe dem). 

Derefter er der kroningsfest. Kagespisningen skal ske samtidigt med Alexanders kagespisning, så hvis vi er færdige med skattejagten før tid, kan de farvelægge i deres prinsessebøger. Jeg har købt nogle billige tudser med stempler i IKEA. Pigerne skal have en vaniliekage med fondant på og så har jeg i http://www.kagebutikken.dk/ købt et kagetryk med prinsesser til at sætte ovenpå. Når kagen er indtaget, sætter vi noget musik på som pigerne kan danse til eller de kan lege frit i haven.

Det vil på dette tidspunkt at forældrerne (Kusken) er inviteret til at komme at spise kagerester og få lidt kaffe/te. Vi glæder os til at lære de nye forældre lidt at kende.

Når pigerne skal hjem får de en lille æske med lidt slik i.

Vi har allierede os med fire bedsteforældre, en oldemor og et far til en af drengene ... håber det er nok voksne :)

Børnefødselsdag 6 år

Til tvillingernes 6 års fødselsdag blev de adspurgt om hvordan festen skulle være var svaret; Rumfest og prinsessefest. Ikke nemme temaer at kombinere! Så det blev til to fester i stedet ... 

Her er beretningen fra da jeg skulle planlægge det ...


Festerne bliver samme dag, men hvor ankomsten af deres respektive klassekammerater er lidt forskudt så vi ikke blander prinsesser med astronauterne.

Jeg ved allerede nu at det bliver en grum maj måned rent arbejdsmæssigt, så planlægningen må være helt i top.

Ungerne er lige startet i SFO og er også kommet ind i en klassegruppering. Denne fødselsdag vil derfor være den første med deres nye klasser. 

Fra min egen barndom husker jeg især hvor fantastisk det var, når ens klassekammerater snakkede om ens fødselsdag længe efter fødselsdagen og der var en vis prestige i at holde den fedeste fødselsdag. 

Mange af Alexanders kammerater har holdt Sørøverfester på det seneste. Jeg ved ikke om det var derfor at Alexander meget stålfast sagde; Jeg skal ikke have en sørøverfest - jeg vil have en rumfest. Jeg gik straks igang med at finde på ting. Jeg besluttede hurtigt, at det selvfølgelig skulle være festen over alle fester. Hurtigt erkendte jeg at danske websites er lidt ideforladte, men på http://www.birthdaypartyideas.com/ fandt jeg så mange ideer at jeg blev helt forpustet. Der er noget til alle ambitionsniveauer og pengepunge. 

Emmelines veninder har primært holdt fødselsdag i børnehaven, så der var der ikke noget frøkenen ikke ville have. Da jeg spurgte hende var svaret; Rapunzel fest. Jeg har dog senere fået godkendelse til at det er en mere generel fødselsdagsfest. Her kunne førnævnte hjemmeside også være behjælpelig med ideer.

Planlægningen
Som nævnt skulle planlægningen være helt i top. Udover selve børnefødselsdagen, skulle familien komme dagen efter til den rigtige fødselsdag, så der skulle planlægges tre fødselsdage. Jeg har en tendens til at overdrive lidt og undervurdere hvor meget tid jeg skal bruge, så planlægningen skulle også indeholde en vurdering af hvad der er realistisk for mig at nå, hvad jeg kunne uddelegere, hvad jeg kunne købe mig til og hvad jeg skulle lave selv.

Advent calendars

My very first project I want to show you is the three Advent calendars I made for my two kids and the exchange student who lives with us this year.



I started in early october with the one on the left and became overly optimistic when I decided to make the other two.

I found the patterns in my collection of patterns that I have collected for the past 15 years. I altered the middle one a bit - first because I thought it could be too big and second because I ran out of time.

The one I was most excited about what the first one. When I was an exchange student 20 years ago my hostmother had a stocking made for me - I loved it. It had my name on it and it was a piece of american culture.

This too is a piece of danish culture. I came up the idea to make it and for each day there is a little piece of danish christmas culture. Here is the list of what she will recieve over the 24 days up to christmas (I hope she doesn't read this blog - then the surprise will be ruined :) ).

Brunkager Brunkager is among the very traditional cookies for Christmas. It has a very distinct taste and is so Christmas. The dough can be frozen up to 12 months and should actually be made a month or so before baking.
Bånd til vindue One way to decorate your window could be to place red ribbons in a cross on the window. Very old school.
Dansk julefilm The most famous Christmas movie is actually not a Christmas movie but it contains a scene which all Danes know. 
Englespil The angel chimes are a traditional piece of Christmas decorations.
Finskbrød For us finskbrød is also a part of Christmas – it isn’t as full of flavor as the other ones but nice none the less.
Julehjerte A ”braided” Julehjerte is very traditional decoration for the tree. It is filled with pebernødder or other goodies. A famous line in a Danish Christmas song says: First the tree is shown and then it is eaten referring to all the goodies in the hearts.
Julekalender Every child in Denmark gets a Christmas calendar or Advent calendar. One hatch is opened each day and it corresponds to one episode of this year’s Christmas children program on TV. The proceeds from the sale of the calendars are used for charity.
Julemusik A CD of Danish Christmas music.
Juletromme The Juletromme is hung on the tree – very traditional Christmas tree decoration
Jødekager Jødekager is also a christmas cookie – yummy!
Kalenderlys On the first day of December we light the Christmas candle. It is a countdown for Christmas. Usually we get behind or forget to blow it out so we “burn” more than one day.
Klejne Another Christmas cookie – only this one is not baked in the oven but in palm oil – like donuts are.
Konfekt Marcipan, chocolate and other goodies – who wouldn’t like that. Konfekt is a big part of Christmas.
Kravlenisser Kravlenisser is placed all over the house to remind us of their existence. If you do not bring them rice porridge they may tease you or worse.
Kræmmerhus A traditional Christmas tree decoration.
Mus – a game You put 10 or more pebernødder (cookie) on a table in front of him. One participant outside the door while another points to a pebernød. Then the other participant have to guess what pebernød that have been identified by eating the pebernødder that have been laid up until he / she takes the pebernød which have been pointed out and the other participating shouts MUS. Then it is the neighbor's turn ....
Nelliker og appelsin Stick cloves into the orange and wrap red ribbon around – hang it in your window and you have the smell of Christmas in your room.
Nisse A nisse is a mysterious figure. We all know what they look like and what they can do. They live in the attic and they can tease the people in the house if they want to. In the old days you had to keep the Nisse happy otherwise your harvest would be bad.
Opskriftsbog When you go home and talk about the food you have had here you may want to try it at home. Here is a recipe book to collect your favorite Danish recipes. 
Pebernødder Pebernødder is put in julehjerter and kræmmerhuse on the tree and eaten after we dance around the tree. There is also a game with pebernødder but that is for another day.
Peters Jul The most famous of all Danish Christmas stories is Peters Jul. It is about a boy who can’t wait for Christmas.
Pigen med svovlstikkerne The sad fairytale from H.C. Andersen about a little girl at Christmas.  
Sne på dåse In the corners of the red cross on the window spray some fake snow – we have very little snow here, so we have to make our own.
Stjerne This will be a challenge – it is even for Danes. The star is hung on the Christmas tree or in windows.
Vaniliekrans Another traditional Christmas cookie is the Vaniliekrans. Made of vanilla and almonds it is yummy.


She knew I was working on one for each of the kids - so when she got up on december 1st. and there was one for her too - she was so excited. Worth all the effort!